lördag 28 februari 2015

Boksummering Februari

Ja. Den här bokmånaden. Det har känts ganska trögt! Jag har läst 9 böcker men 3 av dem var riktiga blöööhs! Jag har dessutom ibland fått påminna mig om att jag inte behöööver stressa med utmaningen, för det är ju ingen tävling, bara en kul grej haha! Så just nu har jag eventuellt lite för många böcker hemma att läsa. Eventuellt alltså.


Månadens lästa böcker:



Ser framemot nästa bokmånad! 4 av böckerna i min hög är jag oerhört exalterad över!

Glaskupan

Det här var inte en lätt uppgift! Jag hade faktiskt svårt att hitta nåt som verkade intressant när jag läste igenom olika listor med bannade böcker. Jag valde Glaskupan för den har jag ändå tänkt läsa länge eftersom den är så känd. 
"A banned book" 



Författare: Sylvia Plath

Handling: År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat.

Omdöme: Jag blev för det första förvånad över hur pass tunn boken var, jag hade av nån anledning föreställt mig en maffig bok. Historien var verkligen sorglig och något förvirrande ibland. Det var även intressant att läsa om hur sinnesjuka kvinnor hanterades på den tiden. Jag tycker det märks att författaren mår dåligt och det fick jag bekräftat när jag läste sen att hon tog självmord inte så långt efter boken släppts. Jag har faktiskt svårt att recensera boken på grund utav hur "tung" den kändes, trots att den var lätt att ta sig igenom har jag en riktigt vemodig känsla i kroppen nu. 

Betyg: 7/10

torsdag 26 februari 2015

Livet på mars

Det var tur att jag inte visste att fler än jag tyckte Livet på mars var en besvikelse när jag lånade den. För jag lyckades i alla fall ta mig igenom de första 100 sidorna med hopp i själen innan jag insåg vilket misstag jag gjort.
"A book with bad reviews"




Författare: Micael Dahlen

Handling: Marty Andersson har alltid känt sig utanför och alla försök att bete sig som en människa har hittills misslyckats. Kanske är det lika bra att ge upp? Men ödet vill annorlunda en ödesdiger tangenttryckning i en internationell pengatvättshärva flyttar femtiofyra miljoner till Martys bankkonto och med dem kommer en möjlighet att hitta hem. Hem till Mars.

Men med nya pengar kommer som bekant nya vänner och nya problem. Resan hem blir därför allt annat än enkel när ryska torpeder, avdankade rymdforskare och egotrippade Hollywoodstjärnor korsar hans väg.

Omdöme: Jag trodde alltså att jag hade lånat hem en spännande bok om en utomjording som ska åka hem och träffa sin utomjordingsfamilj. Det var fel insåg jag snabbt. Det här var nog så långt bort från science fiction bok som det går att komma. Historien jag läst var en rörig och hetsig bok om en man som reser runt med nyfunna vänner. Inget spännande händer vid något tillfälle alls. Karaktärerna är totalt ointressanta, jag kommer inte ens ihåg vad några av dem heter längre. Tur att det fanns en kategori i utmaningen för en bok med dåliga recensioner för nu har jag avklarat den delen i alla fall. :P

Betyg: 1/10


onsdag 25 februari 2015

Skuggan av ett liv

Jag valde att läsa memoaren Skuggan av ett liv till kategorin "A memoir" .




Handling: Vem är egentligen Hilary Mantel? Här skildrar hon sin uppväxt i en katolsk familj med en ganska kaotisk familje­situation. Som ung juridik­student i London får hon problem med sin hälsa och tyvärr också med den okänsliga läkarveten­skapen som prop­par henne full med psyko­farmaka. Den här sjuk­domen, så småningom diagno­stiserad som endometrios, en svår kvinnosjukdom, kommer att prägla hennes liv långt fram i livet. Den kanske rentav gjorde henne till för­fattare.Skuggan av ett liv handlar också om den dotter hon aldrig fick, den tro hon förlorade redan som barn och om de första årtiondena som författare. Det är lika delar personlig historia och kvinnohistoria.

Författare: Hilary Mantel

Omdöme: Jag hade alldeles för stora förhoppningar på hur intressant boken skull vara på grund av att jag har samma sjukdom som Hilary. Sen att jag knappt vet vem människan är gjorde väl inte saken bättre heller. Jag har inte läst något utav henne tidigare och hade aldrig hört talas om henne förrän jag fick höra om boken i en endometrios facebookgrupp. När jag läser andras recensioner om boken och hur den griper tag och berör känns det ju verkligen som att jag har missat nåt väsentligt under läsningen för jag fick aldrig den känslan. Jag har läst oerhört många självbiografier , men det här är nog den allra rörigaste. Hon hoppar hejvilt mellan åldrar i boken så man får inget sammanhang och ibland kommer jag på mig själv med att ha läst 2-3 sidor och samtidigt tänkt på annat. Sen att det var skrivet ytterst lite om endometrios var ju tråkigt för min del som var nyfiken på den delen. Jag tror att det handlar mer om mig än om henne att jag fann boken så svårläst och ointressant, ska man läsa en självbiografi är det mycket lättare om man tycker personen bakom är intressant. Just nu känns det inte som att jag kommer ge mig på att läsa hennes andra böcker.


Betyg: 4/10

fredag 20 februari 2015

Älskade Elijah

Denna boken hade jag egentligen valt till "A book judged by it's cover" eftersom det var precis hur jag gjorde. Den stod på nyhetshyllan i biblioteket och tilltalade mig oerhört mycket, både titeln och bilden. Men i slutändan så har jag valt boken till "A book that made you cry" istället. För det är lätt att hitta en bok som man vill läsa på grund av omslaget, men det är faktiskt sällan en historia berör så pass mycket att man gråter.


Handling:  Sjuårige Elijahs pappa dör i en bilolycka kort efter flytten till England. Elijahs mamma faller offer för en präst som övertygar mamman och så småningom även Elijah om att en elak trollkarl intagit Elijahs kropp och att pojken därför är roten till allt ont som händer, däribland pappans död. 

Författare: Christie Watson

Omdöme: Boken jag precis läst ut är en otroligt sorglig historia om en pojke som på grund av en psykiskt störd mamma blivit torterad och misshandlad i flera år innan han omhändertas. Han slussas tyvärr från familj till familj, men boken handlar om när han äntligen får bli adopterad av en bra familjm och alla svårigheter de går igenom för att han ska kunna passa in och må bra som en liten pojke bör. Hans nya föräldrar är så fina mot honom, men på grund av hans uppväxt gör han hemska saker mot dem. Med tanke på att jag inte alls läste bakom boken när jag tog med mig den hem är jag verkligen positivt överraskad! Jag älskade att läsa denna från sida ett till slutet, och den blev bara bättre och bättre. Och i slutet gick det verkligen inte att hålla tillbaka tårarna! Verkligen en välskriven bok.

Betyg: 10/10

onsdag 18 februari 2015

Förlåt mig

Nu är det dags för: "A book set in a different country".
Jag valde Förlåt mig, en ny bok utav Lesley Pearse.

Handling: Eva hittar sin mamma, Flora, livlös i familjens badkar. Hon har begått självmord. Men en olycka kommer sällan ensam och när Evas pappa Andrew avslöjar att han inte är hennes biologiske far, raseras Evas värld fullständigt. Mystiken tätnar och Eva söker sig bakåt i sin mammas dunkla fotspår, bland annat för att få veta vem hennes riktige pappa är. Samtidigt tycks någon vara beredd att gå till ytterligheter för att hon inte ska lyckas med detta.



Författare: Lesley Pearse

Omdöme: Jag har i flera år slukat böcker skrivna utav Lesley Pearse. De är så otroligt välskrivna, spännande, vackra och sexscener lyckas hon alltid skriva utan att det blir pinsamt att läsa. Tyvärr måste jag här säga att detta var den sämsta av hennes böcker. Och jag är helt säker på att det är på grund utav att den är skriven i nutid och inte under andra världskriget, eller 1600 till 1700 talet som hennes andra böcker. Hennes generalisering utav kvinnor och män skiner igenom här så att jag höll på att bli galen. Den här historien var extremt nedvärderande för kvinnor, samtliga manliga karaktärer fällde kommentarer om att kvinnor inte kan hantera skruvdragare, kvinnor har det i blodet att kunna dekorera ett hem, beter sig som småflickor i dockhus när de nyss flyttat in, är för fina i kanten för att campa osv. Förmodligen har jag inte noterat detta innan eftersom i  böckerna som utspelar sig på andra tider så var det ju på det viset synen var, men att släppa en bok år 2014 med samma tankebanor känns helt otroligt idiotiskt. Väldigt synd. Den påminde på grund utav det väldigt mycket om Nora Roberts skriverier.
Som tur var så tyckte jag boken ändå var spännande, själv historien alltså, men det var det enda jag var nöjd med. Alla manliga karaktärer var mansgrisar och Eva var en riktig lipsill som hängde upp hela sitt liv på man efter man. Lesley har precis släppt ännu en bok som jag inte fått tag på ännu, jag hoppas den kommer innehålla mindre störningsmoment. 
Boken får ett plus i kanten för att den skildrar depression och ångest på ett igenkännande och trovärdigt sätt.

Betyg: 7/10

söndag 15 februari 2015

Lilla smycket

"A book set somewhere you've always wanted to visit" fick bli Lilla smycket eftersom den utspelar sig i Paris.



Handling: "Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa."

Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt.

Författare: Patrick Modiano

Omdöme: Innehållet i denna historia gav mig absolut ingenting. Trots att boken var på ynka 128 sidor tog det mig 3 dagar att läsa ut den eftersom jag hellre prioriterade andra böcker.
Jag tyckte inte karaktärerna hade någon personlighet och det blir alltid segt att läsa då. Man väntade på att det skulle hända något hela tiden men det blev aldrig så. Rekommenderas icke!

Betyg: 2/10

onsdag 11 februari 2015

Jag heter inte Miriam

Jag heter inte Miriam är en omtalad bok som jag genast ville läsa när jag hörde talas om den. 
Den hamnar i: "A book by an author you've never read before".


Handling: Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. 
När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

Författare: Majgull Axelsson

Omdöme: Historier, böcker och filmer om auswitch är nästan pinsamt spännande. Trots att det alltid är så hemskt att man ryser inombords, så dras jag till berättelserna. Jag vill veta allt!
Boken gjorde mig inte besviken, den var intressant och man såg verkligen allt framför sig tack vare trovärdiga karaktärer och dialoger. Det känns som att författaren har upplevt detta själv, vilket är sjukt imponerande. Det enda tråkiga var slutet, det kom så plötsligt, jag ville ju ha mer att läsa!
Jag kan inte tänka mig att någon skulle ge denna bok ett dåligt betyg faktiskt.

Betyg: 10/10

fredag 6 februari 2015

Niceville

Nästa bok blir "A book that became a movie". Jag har gjort nåt mycket ovanligt, jag har sett en film FÖRE jag läste boken. Jag såg Niceville när den precis kommit ut, The help heter då filmvarianten :)



Handling: 
När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.


Författare: Kathryn Stockett

Omdöme:  Eftersom jag visste allt som skulle hända var det svårare att fastna i boken än det annars hade varit tror jag, Jag älskade verkligen filmen, så jag hade stora förhoppningar om boken, och efter några kapitel var jag lika kär i karaktärerna som när jag såg filmen. Jag kan såklart inte ens föreställa mig hur kvinnorna som jobbade som hembiträden mådde, men man känner så mycket av den här historien. Den är sorglig men fin och jag gillar verkligen hur människor förändrade sina åsikter när de insåg hur illa läget var. Boken är även rolig, och det är trevligt när en författare lyckas få in humor på ett smidigt sätt i ett så allvarsamt ämne. Jag är glad att jag tog itu med att läsa Niceville. Mycket bra läsupplevelse.

Betyg: 8/10

onsdag 4 februari 2015

Pappersstäder

Till uppgiften "A book a friend recommended" blev det också en bok som min syster gillar. Jag var väldigt exalterad eftersom jag gillade Förr eller senare exploderar jag.



Handling: Quentin har älskat den iögonenfallande och äventyrslystna Margo på avstånd i hela sitt liv. Ända sedan de som grannbarn lekte tillsammans. Så när hon öppnar fönstret till hans rum och klättrar in i hans liv igen och övertalar honom att följa med på en genialiskt hämndaktion följer han med. 

Efter deras natt tillsammans kommer Quentin till skolan för att upptäcka att Margo - som alltid varit något av en gåta - nu har förvandlats till ett mysterium. Hon brukar försvinna ibland, men aldrig så här länge. Kan hon vara död? Men snart upptäcket Quentin att Margo lämnat subtila, smarta ledtrådar bara för honom. Budskapet är tydligt: Hitta mig om du kan! 

Författare: John Green

Omdöme: Precis som förra boken jag läst utav författaren var den lättläst. Språkbruket är så lätthanterligt och trevligt att läsa, så även fast historien var ganska upprepande så blev det aldrig direkt tråkigt. Jag kände dock flera gånger som att jag var för gammal för boken, att jag kanske hade uppskattat den och karaktärerna mer om jag hade varit i deras ålder. Så det är nog tydligt att målgruppen är personer i 15-18 års åldern. Men som sagt, mysig bok, trevlig historia och helt klart värd en chans!


Betyg: 7/10

söndag 1 februari 2015

Boksummering Januari

Jag har haft en riktigt bra bokmånad :) Jag har fått tag på många böcker jag ville ha till läsutmaningen och det känns oerhört kul att ha en bokblogg att recensera dem i!
Om resten av året kommer ge såhär mycket lästid som denna månad blir jag nöjd! ^^
Det som skiljer oss bokslukare från alla andra vanliga dödliga, är ju att vi hittar lästiden på alla möjliga tillfällen! Jag får ofta frågan av vänner hur jag hinner läsa så mycket, och det är just därför, jag tar alla tillfällen i akt att läsa några rader. En stund innan sovdags, på lunchen, på bussen, i väntan på bussen, till och med under matlagning medan jag vispar eller så :'D möjligheterna är oändliga! 

Det här är Januaris utläsa böcker: